Fõ tartalom

Diavetítés

Falumúzeum az Alvégen :: Történelmünk és emlékeink

Falumúzeum az Alvégen


Hősök szobra :: Emlékezünk

Hősök szobra


A termálfürdő :: Pihenés és relaxáció

Tardoskeddi termálfürdő


Naplemente a faluba vezető út felett :: Üdvözöljük Önöket

Naplemente a faluba vezető út felett


A Szent István tér :: Községünk központja

A Szent István tér


A Szent István-templom és az egykori fiúiskola :: Esti séta

A Szent István-templom és az egykori fiúiskola


Szoborpark a Felvégen :: Kézműves mesterek

Szoborpark a Felvégen


A Szikora György-stadion :: Móder József többfunkciós sportpálya

A Szikora György-stadion


Üdvözöljük Tardoskedd hivatalos honlapján!

Községi hivatal

kapcsolat és ügyfélfogadó órák

Tel.: 421 35 64 92 202

Hétfő 8:00-12:00, 12:30-16:00
Kedd 8:00 - 12:00
Szerda 8:00 - 12:00, 12:30 - 17:00
Csütörtök - nincs ügyfélfogadás
Péntek 8:00 - 12:00

A TESZTELÉSRŐL

A lakosok tesztelése 2020. október 30. és november 1. között, illetve 2020. november 6. és november 8. között zajlik, péntektől vasárnapig. Az országos tesztelés segíthet felderíteni a rejtett járványgócokat, illetve lelassítani a vírus terjedését, amivel az orvosok időt és teret nyernek a betegek ellátására. A tesztelésen való részvétellel nemcsak a saját állapotunkról kapunk visszaigazolást, de segítjük a hozzátartozóink és a tágabb környezetünkben élők védelmét.

Bővebb tájékoztatás a tesztelő helyekről: https://youtu.be/6D81ORk34C4

MIT KELL TUDNI?

  • A tesztelés önkéntes lesz, a tíz éven felüliek vehetnek részt rajta.

  • Csak azok számára nem ajánlott, akik 65 éven felüliek és idejük nagy részét otthonaikban töltik, illetve a mozgásukban korlátozott lakosoknak, akik egyébként sem érintkeznek másokkal.

  • A tesztelésen nem vesznek részt a sociális otthonok lakói, illetve a kórházban kezelt betegek, rajtuk a tesztelést az érintett intézményekben végzik el.

  • A tesztelésre két egymást követő hétvégén kerül sor. Mindkét tesztelésen való részvétel ajánlott. A két tesztelés között – úgy, ahogy jelenleg is – ajánlott a szükséges minimumra csökkenteni a másokkal való érintkezést, találkozást és betartani a hatályban lévő óvintézkedéseket.

  • Ahol ez megoldható, a tesztelés a szabadban zajlik majd. A mintavétel menete egyirányú lesz, hogy minél kevesebb személy tartózkodjon egyszerre egy helyen.

  • A tesztelés szigorú járványügyi előírások betartásával zajlik majd, a helyiségeket folyamatosan fertőtlenítik.

  • A rend és az előírások betartását a rendőrség és a katonaság jelen lévő tagjaifelügyelik.

  • A tesztelést végző személyzet előzetesen szintén átesik majd egy tesztelésen.

  • A mintavételt kizárólag szakképzett egészségügyi személyzet végzi.

  • A mintákat biztonságos módon semmisítik meg.

  • A tesztet elvégeztetheti bármelyik mintavételi ponton, 8.00 és 12.00 óra, illetve 13.00 és 20.00 óra között. Nem szükséges az állandó lakhelyen elvégeztetni a tesztelést, de a minisztérium mindenkit arra kér, hogy részesítse előnyben a saját településén létesített mintavételi pontot.

  • Amennyiben az egy háztartásban élő személyek közül egy valaki pozitív eredményt mutat, és szeretné elkerülni a háztartásában élők megfertőzését, rendelkezésre állnak majd szálláshelyek, ahol eltöltheti a kötelező karantén idejét.

  • A külföldön élő szlovák állampolgároknak nem javasolják a hazautazást a tömeges tesztelés miatt. Rájuk az Egészségügyi minisztérium által működtetett weboldalon (korona.gov.sk) megtalálható, 2020. október 1-től hatályban lévő intézkedések vonatkoznak, amelyek a biztonságos és kevésbé biztonságos országokból való hazatérés feltételeit szabályozzák.

  • Amennyiben egészségügyi személyzetként, vagy önkéntesként szeretné segíteni a tesztelés folyamatát, regisztráljon a korona.gov.sk weboldalon.

  • Amennyiben a mintavételi pontokat bármilyen felszereléssel szeretné támogatni (sátrak, ionizáló berendezések, csíraölő lámpák, védőfelszerelés, fertőtlenítő szerek, kültéri hősugárzók, vagy egyebek ), jelezze szándékát az illetékes önkormányzatnál.

A TESZTELÉS MENETE A MINTAVÉTELI PONTON

  • A mintavételi ponton használja a rendelkezésre álló kézfertőtlenítőt.

ADMINISZTRÁCIÓ

  • A helyszínen egyszerű adminisztrációs eljárást kell elvégezni:

  • Felmutatja személyazonossági igazolványát,

  • Kitölti a regisztrációs ívet,

  • A regisztrációt követően sorszámot és egy zsebkendőt kap.

MINTAVÉTEL

  •  A mintavétel előtt ki kell fújni az orrot és beleköhögni a zsebkendőbe, majd eldobni azt.
  • Az egészségügyi dolgozónak átadja a regisztrációnál kapott sorszámát,

  • Az egészségügyi szakember törletmintát vesz az orrgaratból.

VÁRAKOZÁS AZ EREDMÉNYEKRE

  • A tesztlés eredményére az erre kijelölt, fertőtlenített helyiségben várakozhat.

AZ EREDMÉNYEK ÁTADÁSA

  • Az egészségügyi dolgozó a sorszáma alapján szólítja Önt,

  • Újra igazolja magát a személyazonossági igazolványával,

  • Az egyészségügyi dolgozó lezárt borítékban átadja Önnek a tanúsítványt, amelyben megtalálja az arra vonatkozó tájékoztatást is, mit kell tennie negatív, illetve pozitív eredmény esetén,

  • Elhagyhatja a mintavételi pontot, pozitív eredmény esetén 10 napos otthoni karanténba vonul.

Ajánlják a második tesztelésen való részvételt is.

MEGKAPTAM AZ EREDMÉNYT, HOGYAN TOVÁBB?

 

NEGATÍV VAGYOK

Ajánlják, hogy vegyen részt a következő tömeges tesztelésen 7 nap múlva, mivel a betegségnek abban a stádiumában is lehet, amikor még teszttel nem kimutatható.

 

POZITÍV VAGYOK

1. Az eredmény átvétele után mielőbb vonuljon házi karanténba. Azoknak, akik nem szeretnék az otthonukban letölteni a karantén idejét, lehetőségük lesz egy arra kijelölt szálláshelyen abszolválni azt. A kijelölt szálláshelyekről a közlekedésügyi miniszter ad további tájékoztatást.

2. A teszt eredményéről értesítse kezelőorvosát (gyermekek esetében a gyermekorvost) telefonon,e-mail-ben, vagy SMS-ben. A kezelőorvos utasításai szerint értesítse az illetékes hivatalt arról, hol tölti a kötelező karantént.

3. A teszt eredményéről értesítse mindazokat, akikkel a mintavételt megelőző 2 napban közeli kapcsolatban volt. Kérje meg őket, hogy szintén vegyenek részt a tömeges tesztelésen, vagy jelentkezzenek tesztelésre a korona.gov.sk weboldalon. Az érintett személyekre szintén vonatkozik a 10 napos kötelező karantén, negatív teszt felmutatásáig.

4. Naponta figyelje saját állapotát, a COVID-19 betegségre jellemző tüneteket (legalább egy tünet, pl.: köhögés, légszomj, láz, szaglás, vagy ízérzékelés elvesztése)

5. Amennyiben a betegség bármelyik tünete jelentkezik, telefonon értesítse kezelőorvosát, vagy az illetékes Regionális Közegészségügyi Hivatalt, és járjon el az utasításaik alapján.

6. Szigorúan tartsa be a kéz higiénáját, illetve a maszkviselést (közös háztartás esetén tartson távolságot a többiektől, amennyiben lehetséges, tartózkodjon külön szobában, ne használják közösen a fürdőszobát, rendszeresen szellőztessen és fertőtlenítse a közösen használt helyiségeket).

7. Ne találkozzon másokkal, a saját háztartásában élőket kivéve.

8. Ne utazzon sehová.

9. Ne fogadjon látogatót a lakóhelyén, illetve a karantén helyén.

10. A karantént 10 nap után hagyjatja el, abban az esetben, ha az utolsó 3 napban nem voltak klinikai tünetei, vagy nem volt közeli kontaktusban beteg, vagy COVID-19 pozitív személlyel. A karantén befejezéséhez nincs szükség negatív tesztre. Sok személy esetében ezután is pozitív eredményt mutathat a teszt, de a vírus ennyi idő után már nem képes emberről emberre terjedni, ezért az érintett személy nem tekinthető fertőzőnek.