Fõ tartalom

Emlékoszlop – 2002-ben állíttatta a község az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 3 tardoskeddi vértanújának Bugyik Józsefnek, Tóth Józsefnek és Drexler Ferencnek a tiszteletére, akiket 1849. július 23-án végeztek ki a pozsonyi Szamár hegyen. Az emlékművet a tardoskeddi Ivanics Ervin készítette.

Hősök emlékműve – Az emlékművet 1941-ben készítették az I. világháborúban elesett vagy eltűnt tardoskeddi hősök emlékére. Később a II. világháború hőseinek emléktáblái is az emlékművön lettek elhelyezve, de miután 2006-ban teljes felújításon ment át községünk e nevezetessége, és az eredeti formájára lett átalakítva, az emléktáblák a templomba kerültek. A Hősök emlékművét azóta 4 dombormű és tetején a turulmadár díszíti. A felújítási munkálatokat Csütörtöki András és Mézes Rudolf restaurátorok végezték el.

Szent István szobor – Községünk díszpolgárának a budapesti R. Törley Máriának bronzból készült alkotása 2001-ben volt ünnepélyes keretek között átadva a Szent István Napi Ünnepségek keretén belül. Azóta Tardoskedd központjának egyik jellegzetes éke.

Szent István templom – A község legmeghatározóbb építménye. 1707-ben és 1725-ben átépítették, és ekkor nyerte el jelenlegi formáját. A főépület egyhajós, amelyhez mellékoltár tartozik. A templom belsejét Jakobey mester freskói díszítik, amelyek 1881 készültek. A két oltárfestmény 1996-ban készült és P. Stach munkáját dicséri. Értékes emlékmű a templomban található fából készült Szűz Máriát ábrázoló dombormű ROMA 1532 felirattal. Ez a dombormű előzőleg a Rákóczi emlékművet díszítette.

Rákóczi - emlékmű - Az egyik legjelentősebb és egyben legrégebbi kulturális emlékünk, amely az új temető területén helyezkedik el. 1704. október 30-án erről a helyről küldött Bercsényi Miklós generális 3 tábori levelet II. Rákóczi Ferencnek, amelyekben a hadiállapotokról, ill. labancok legyőzéséhez szükséges stratégiai tervekről számolt be a fejedelemnek. A kurucok és labancok közötti véres harcok az ún. „Rákóczi dombon” zajlottak, amelyek során labancok százai vesztették életüket. Két évvel ezt követően készült el az emlékmű, amely a győztes harcok emlékét hivatott megőrizni. A helybeliek eleinte csak Kőképnek hívták, csak az utóbbi néhány évtizedben nevezték el Rákóczi-emlékműnek. A kulturális emlék 2005-ben teljes átalakításon ment át, és azóta négy faragott dombormű díszíti: II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós arcképe, a Szűz Anya a kis Jézussal, valamint községünk címere. A domborműveket Mézes Árpád szobrászművész készítette.