Fõ tartalom

2015. novemberében 150 résztvevő gyűlt össze Szlovákiából (köztük Tardoskeddről is) a  római Termini vasútállomáson, hogy felkeresse Vatikánt. Vatikán városállam a katolikus egyház állama, a pápák székhelye. Itt van a világ legszebb főtere a káprázatos  Szent Péter tér, itt találjuk a lenyűgöző Szent Péter-bazilikát, a római katolikus egyház legjelentősebb templomát. Megható látvány volt, amikor 12 pap kíséretében bevonultak a főoltár elé a tardoskeddi, eperjesi, kisszebbeni (Sabinov), szepessümegi (Smižany), raszlavicei (Raslavice), és démétei (Demjata) vasutas szervezetek a zászlóikkal. Ezt követően  kezdetét vette a szlovák nyelvű szentmise, amelyet Tomko bíboros celebrált. Az esemény több résztvevőnek olyannyira megérintette a szívét, hogy könny szökött a szemébe.

Minden nap részt vettünk egy szentmisén, amely mindig más bazilikában volt megtartva, többek között a falakon kívüli Szent Pál-bazilikában (a legpompássabb templom), a Lateráni Szent János-bazilikában (Róma fő bazilikája).  

Szinte nincs zarándok, aki Rómába érkezve, ne járná mega  Szent lépcsőt. A hagyomány szerint ezen a 28 lépcsőn ment fel Jézus Pilátushoz, mielőtt elítélte volna a nép. Ekkor már megalázták, fejére töviskoszorút tettek, megostorozták, amitől a vére lecsepegett a lépcsőre, melynek nyomait ma is láthatjuk a lépcsősoron. Mi is végigjártuk a lépcsőket. Úgy 10 perc járásra található a főtértől a Trevi szökőkút, amelybe mi is dobáltunk pénzérméket, hogy a legenda szerint visszatérjünk erre a szép helyre. áttuk Róma szimbólumát, a híres Colosseumot – ahol a gladiátorok harca zajlott. Megnéztük  a Római fórumot, Palatínt és a világ egyik legizgalmasabb gyűjteményével rendelkező Vatikáni Múzeumot, a Sixtus-i kápolnát, ahol Michelangelo freskóiban és még számtalan más világkincsben gyönyörködhettünk. Látogatásunk során nem hagytuk ki a Vatkáni kerteket sem.

Felejthetetlen élmény volt az utolsó vasutas szentmise, amely a Santa Maria Maggiore-bazilikában (Havas Boldogasszony bazilika) tartott Cyril Vasil érsek a szlovák vasutasoknak.  A legenda szerint 356 augusztusában a Szűz Mária megjelent Libériusz pápának és megparancsolta neki, hogy ahol másnap reggel hó hullik, ott építtessen egy templomot. Ez meg is történt.

Az út folyamán remek szállásunk volt. Nagyon kedvesek voltak hozzánk a kedvesnővérek, akik kiszolgáltak bennünket, és kitűnő vacsorát főztek. Idegenveztőnk Mgr. Ľudovít Malý lelkiatya végig nagy odaadással, eltökéltséggel vezette a csoportunkat. Tartalmas előadásaiból sok érdekes és hasznos információt megtudtunk. Jó humora és hozzáállása még kellemesebbé tette az utunkat.  Neki köszönhetően sok szép élménnyel gazdagodva tértünk haza.

Itthon mind a 40 tardoskeddi résztvevő részt vett azon a hálaadó szentmisén, amelyen  tiszteletbeli taggá avattuk Tóth Marián mérnököt,  falunk polgármesterét, aki szintén tagja volt a római utunknak. A Tardoskeddi vasutasok ZÁSZLÓ egyesülete zászlajára sajátkezűleg szegezte fel a nevét, és ezzel véget ért a római utunk.

Róma varázslatos város. Aki már járt itt, csillogó szemekkel meséli élményeit, aki még nem utazott el az örök városba, az is vágyakozással a szívében olvas erről a helyről.

Vanya Zsuzsanna