Fõ tartalom

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal, mint illetékes szerv a Szlovákia területén kihirdetett rendkívüli helyzetre való tekintettel a következőt rendeli el:

2020. április 21-e 00:00 órától visszavonásig tilos közterületre lépni és ott tartózkodni a felső légutakat (orr, száj) befedő szájmaszk nélkül. A szájmaszk helyettesíthető sállal, kendővel, vagy egyéb olyan eszközzel, mely akadályozza a vírust tartalmazó nyálcseppek terjedését.

Kivételt képeznek:

- a kétévesnél nem idősebb gyermekek,

- az autizmusban szenvedők,

- az egy háztartásban élő, zárt személygépkocsiban utazó személyek,

- a tömegközlekedési járművek vezetői, amennyiben a jármű személyszállításra kijelölt térségétől elkülönített, zárt kabinban tartózkodnak.

- a közös háztartásban élő személyek, amennyiben a természetben tartózkodnak és másoktól legalább húsz méteres távolságban vannak,

A felső légutakat védő szájmaszk vagy egyéb eszköz feltevése előtt tanácsos  szappannal és vízzel alaposan megmosni a kezünket vagy alkoholos fertőtlenítőszerrel megtisztítani azt.    A maszk felhelyezésekor ügyeljünk, hogy az arcunk és a szájvédő között ne maradjon rés.

Ez az újabb intézkedés a koronavírus  által előidézett COVID 19  megbetegedés terjedésének megfékezése érdekében lett elfogadva Szlovákia területén.