Fõ tartalom

Tisztelt Lakosok!

A Szlovák Köztársaság Elnöke a 362/2022-es számú határozat és lakossági petíció alapján 2023. január 21-e, szombatra referendumot hirdetett. A referendum reggel 7.00-22.00 óráig tart, és egyetlen kérdést tartalmaz:

“Egyetért azzal, hogy a parlamenti ciklus lerövidítése illetve befejezése népszavazással megvalósítható, avagy a Nemzeti Tanács határozatával, a Szlovák Köztársaság Alkotmányának módosításával?”

Tardoskedden 4 választókörzet lesz kialakítva, ahol a választók leadhatják voksukat a referendum során:

1. választókörzet az új alapiskola épületében az Újfaluban

2. és 3. választókörzet a Kultúrházban az Üzlet soron

4. választókörzet a Mély úti óvoda épületében.

A referendumban minden olyan szlovákiai állampolgár szavazhat, aki választójoggal rendelkezik vagyis aki legkésőbb a referendum napján betöltötte a 18-ik életévét.  A választópolgár abban a választókörzetben választhat, amelynek választói névjegyzékébe be van jegyezve, vagy bármely választókörzetben választói igazolvány alapján.

Az a választópolgár, aki a referendum napján nem tud az állandó lakhelye szerinti választókörzetben választani,  választói igazolvány kiadását kérheti személyesen vagy az általa meghatalmazott személy által a községi hivatal 12. számú irodájában legkésőbb a referendum napja előtti utolsó munkanapon (tehát legkésőbb 2023. 1. 20-ig).

Az a választópolgár, aki egészségügyi vagy más komoly okból nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, a népszavazás előtt hordozható szavazóurnát kérhet a hivatal 12. sz. irodájában vagy a 035/6 492 413 tel. számon, ill. elekronikusan a mogrovic@tvrdosovce e-mail címen.

A népszavazás napján a választókörzeti választási bizottságtól lehet mozgó urnát kérni.

Azok, akik a koronavírus járvány miatt elszigeteltségben vagy karanténban lesznek a referendum napján, beleértve a velük egy háztartásban élő személyeket is,  a speciális szavazóurnát kérhetnek az érsekújvári speciális válsztási bizottság jegyzőkönyvírójától legkésőbb 2023. január 20-a déli 12.00 óráig.

Bővebb tájékoztatást a referendumról a  www.minv.sk/?referendum honlapon olvashatnak.